Praktische informatie Zuid Afrika met kinderen
Bijgaand enige praktische informatie over Zuid Afrika, leuk om te weten & nuttig voor de reisvoorbereiding. Zie ook de informatie opgenomen onder "reizen in Zuid Afrika met de kinderen" op deze site. En bezoek ons regelmatig, want er komt steeds meer informatie bij!
Zuid Afrika in één oogopslag
Oppervlakte: 1.221.040 km2, 36 keer zo groot als Nederland en 37 keer zo groot als België
Inwoners: ongeveer 49 miljoen
Hoofdstad: Pretoria
Andere steden:Johannesburg (circa 2 miljoen inwoners), 2e stad is Kaapstad (circa 3,5 miljoen inwoners)
Bevolking: circa 68% is Christenen, circa 2% is Moslim
Talen: Zuid Afrika heeft 11 officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Twana, Venda, Xosha en Zulu.
Overheid: Presidentiële republiek. Thabo Mbeki (opvolger Nelson Mandela) is president sinds 1999. Zuid Afrika heeft sinds 10 december 1996 één van de meest vooruitstrevende grondwetten ter wereld. het land is verdeeld in negen provincies met ieder een eigen premier, kabinet en parlement.
Industrie en producten: Divers; landbouw, mijnbouw (goud en electriciteitskolen), industrie, visserij, wijn, veehouderij, wapens. Verder is Zuid Afrika de grootste electriciteitsproducent van het continent Afrika.
Belangrijkste handelspartners:Italië, Duitsland, VS, Groot Brittannië en Japan. Importproducten zijn voertuigen, aardolie, chemische producten.
Betalen
De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand. Een rand is ongeveer € 0,1 euro (zomer 2010). Rands kun je het beste in Zuid-Afrika kopen. Je kunt geld (Euro's) bij de meeste banken en bij de hotelreceptie inwisselen. Zorg dan wel voor biljetten in kleine coupures. Op het vliegveld wisselen kan problemen geven als je met een groep reist en beperkt bent in tijd (meestal lange wachtrijen). Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem, je krijgt ook weer een redelijke koers. In de grote Zuid Afrikaanse steden en op vliegvelden kun je pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-log. Dit is de voordeligste manier van geld opnemen. Let echter goed op bij pinnen op straat, dit is niet overal veilig.
Geografie
Zuid-Afrika ligt in de meest zuidelijke punt van Afrika aan de Indische Oceaan (in het zuiden en zuid-oosten) en de Atlantische Oceaan (in het westen) en grenst aan Namibië (in het noord-westen), Botswana (in het noorden) en Zimbabwe en Mozambique (in het noord-oosten). Midden in Zuid-Afrika liggen nog de landen Lesotho en Swaziland.
Klimaat en beste reistijd
Over het algemeen is de periode tussen mei en oktober de beste tijd om Zuid-Afrika te bezoeken. Gedurende deze periode zijn de temperaturen over het algemeen het meest aangenaam. De winterperiode (juni t/m augustus) biedt echter het meeste kans op het zien van wild. Gedurende deze periode is er weinig vegetatie in de wildparken en bovendien verzamelt het wild zich in deze droge periode rondom de drinkplaatsen. In de zomermaanden (december tot en met februari) wordt echter weer het meeste wild geboren.
Klimaattype: Zeeklimaat in het zuiden en oosten, mediteraan klimaat in de laaglanden rond Kaapstad, woestijnklimaat in het westen en een tropisch klimaat en een steppklimaat in het noorden.
Gemiddelde temperatuur zomer (januari-februari-maart) 22°C.
Gemiddelde temperatuur winter (juli-augustus-september) 14°C.
Regenseizoen: Kaapstad: juni tot en met september, rest van Zuid-Afrika: december tot en met februari .
Beste reistijd: mei-oktober.
Zuid-Afrika kent een aantal klimaatzones. Het zuiden en oosten met uitzondering van de laaglanden rond Kaapstad kent een zeeklimaat met neerslag in alle jaargetijden. In de laaglanden rond Kaapstad heerst een Mediteraan klimaat met hete zomers en warme regenachtige winters. In het westen heerst een woestijnklimaat. In de laaggeleden gebieden in het noorden bij de grens met Mozambique heerst een tropisch klimaat en in het noorden bij de grens met Botswane een steppeklimaat.
In de zomer kan het vooral in de woestijn in het westen erg warm worden. Aan de zuidkust is het met gemiddeld 25 graden het aangenaamst. Mosselbaai is het koelst met gemiddelde temperaturen van 24 graden in januari. Juli gemiddeld de koudste maand en de temperatuur op de hoogvlakte daalt in deze maand regelmatig onder het vriespunt. 's Winters is er een flink verschil in temperatuur tussen het binnenland en de kust. In het hoger gelegen binnenland vriest het regelmatig, in het bergachtige zuidoosten zelfs meer dan 100 nachten per jaar. Aan de zuid- en oostkust vriest het zelden en hier liggen de gemiddelde minimumtemperaturen rond de +10 graden in juli.
Over het algemeen valt relatief weinig neerslag. De meeste neerslag in Zuid Afrika valt in de zomertijd, wanneer de vochtige lucht van de Indische Oceaan landinwaarts stroomt. In Kaapstad daarentegen valt de meeste neerslag in de maanden juni tot en met september.
In Johannesburg
gemiddeld Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dagtemperatuur 26 25 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25
Nachttemperatuur 15 14 13 10 7 4 4 6 9 11 13 14
Dagen neerslag 16 11 12 9 3 2 1 2 4 10 15 15
Uren zon 8 8 8 8 9 9 9 10 10 9 8 8
In Kaapstad
gemiddeld Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dagtemperatuur 26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Nachttemperatuur 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 15
Dagen neerslag 6 5 5 8 11 13 12 14 10 9 5 6
Uren zon 11 10 9 8 6 6 6 7 8 9 10 11
Religie: Een groot aantal Zuid Afrikanen is lid van één van de Christelijke kerken of stromingen. De vestiging van de calvinistische kerk in Zuid Afrika is een gevolg van de koloniale politiek van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. In die periode mochten andere kerken geen erediensten houden of zending bedrijven. Pas in 1779 kregen Duitse Lutheranen toestemming om een kerkgebouw te openen en vele andere zendelingen volgden in de eeuwen daarna. De zogenaamde zwarte onafhankelijke kerken, de African Independent Churches, vormen sinds ca. 1850 de grootste religieuze gemeenschap van Zuid-Afrika met meer dan 3000 verschillende onafhankelijke kerken met gezamenlijk meer dan 6 miljoen leden. Het aantal hindoes bedraagt meer dan een half miljoen en daarmee is deze religie veruit de belangrijkste onder de Indiërs. De meerderheid van de ruim 400.000 moslims is te vinden onder de kleurlingen en de Indiërs in grote steden als Durban en Kaapstad, en het aantal joden wordt geschat op 150.000. De oorspronkelijke inwoners van Zuid Afrika, Hottentotten, Bosjesmannen en de diverse Bantoevolken hadden voor de komst van de blanken ieder hun eigen inheemse religies.
Feestdagen: De volgende dagen zijn officiële (jaarlijks vaste) vrije dagen voor het hele land:
-
Nieuwjaar, 1 januari
-
Dag van de Mensenrechten, 21 maart
-
Dag van de vrijheid, 27 april
-
Dag van de jeugd, 16 juni
-
Dag van de vrouwen, 9 augustus
-
Dag van het erfgoed, 24 september
-
Dag van de verzoening, 17 december
-
Kerst, 25 december
-
Dag van de goede wil, 26 december
Inentingen: In Zuid Afrika komt geen gele koorts voor. Kom je vanuit een gele koorts gebied, dan is een vaccinatie verplicht! DTP wordt aanbevolen voor alle reizigers terwijl al dan niet vaccineren voor hepetitus A of B en tuberculose persoonsgebonden is. Knokkelkoorts (dengue) komt voor in Zuid Afrika, dus let op de muggenbeten! Ook oppassen voor beten van zoogdieren, om rabiës te voorkomen. In sommige gebieden komt malaria voor. Je dient je goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Informeer voor vertrek voor de laatste ontwikkelingen en inzichten bij de plaatselijke GGD of travelclinic van het Havenziekenhuis (www.travelclinic.nl).
Fooien: Het geven van fooi in hotels en restaurants is zeer gebruikelijk, richtlijn is 10 procent van de rekening.
Werelderfgoed Unesco (bron: Unesco): De volgende 'sites' (monumenten, gebouwencomplexen of landschappen) zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO:
-
Moeraslandpark Greater st. Lucia, 1999
-
Robbeneiland, 1999
-
De gebieden met fossielen van hominides in Sterkfontein, Swartkrans, Kromdraai en omgeving (de wieg van de mensheid), 1999 en 2005
-
Nationaal park Drakensbergen, 2000
-
Cultureel landschap Mapungubwe, 2003
-
De beschermde gebieden van de Floraregio van de Kaap, 2004
-
Vredefortkrater, 2005
-
Het cultureel en botanisch landschap van Richtersveld, 2007
Tijdsverschil: Gedurende onze wintertijd is het 1 uur later dan in Nederland en België. In onze zomer is er geen tijdsverschil.
Veilig: Zuid Afrika kan prima bereisd worden zowel individueel, als gezin en als groep. Echter, zoals ook in andere landen is voorzichtigheid een groot goed. Ga niet alleen op stap in de grotere townships of in gebieden waar armoede heerst of tegenstellingen groot zijn.
Reisvorm: De auto in combinatie met hotels of de groepsreis. Met de camper kan ook! Voor reisroutes zie de pagina "reizen in Zuid Afrika met de kinderen".
Luchthavens: Kaapstad, Johannesburg voor internationale vluchten. Daarnaast een aantal kleinere luchthavens voor binnenlandse vluchten.
Voltage: De netspanning is in Zuid-Afrika 220 Volt of 110 Volt. Ter plaatse kun je een speciale ‘driepoot’ kopen die als adapter fungeert. De wereldstekker van de ANWB is niet overal bruikbaar.
Visum? Een paspoort dat bij vertrek nog minimaal 30 dagen geldig is. Voor een verblijf korter dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist.