Activiteiten Zuider eiland Nieuw Zeeland met kinderen
Nieuw Zeeland, het land van de lange witte wolk (Aotearoa in Nieuw Zeeland), is een geweldig mooi land en ongeveer 8 keer zo groot dan Nederland. Het kan allemaal en dat maakt Nieuw Zeeland zo bijzonder, net als de bijzondere gastvrijheid van de Kiwi's. Of zoals de naamgenoten van het nationale symbool zeggen: "tia ora", welkom (goede gezondheid om precies te zijn)!
Het is een lange vlucht maar dan heb je ook wat! Nieuw Zeeland leent zich bij uitstek om met de kinderen te ontdekken. De faciliteiten, hygiëne, activiteiten, vervoer; alles is prima! Reis je vervolgens met bijvoorbeeld een camper, dan is het feestje compleet! Want met de camper kan je bijna overal komen, zowel op het noorder- als zuidereiland.
Op www.metdekinderenopreis.nl vindt je veel informatie over reizen met kinderen in Nieuw Zeeland (accommodaties, activiteiten, reisroutes). Bezoek ons regelmatig want er komt steeds meer inspiratie en andere kidsbestemmingen bij (van ons én van andere ouders). En heb je zelf leuke tips, activiteiten, accommodaties of reisverhalen. Mail ze ons en andere reislustige ouders kunnen meegenieten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Activiteiten Zuidereiland
Het zuidereiland kenmerkt zich met tropische stranden in het noorden (Abel Tasman), prachtige wijngebieden in het noordoosten tot ruwe koude schitterende florden in het zuidwesten. Daartussenin vergaap je je aan de landschappelijke schoonheid. Qua landschap wordt het ook wel "Europa in het klein" genoemd. Rij je de ene dag nog in tropische temparaturen, dezelfde avond wandel je in subtropische regenwouden en de dag daarna wandel je op een gletsjer. Het is ongekend mooi en er is ongekend veel te doen voor het hele gezin!
Marlborough sounds en wijngebieden
Je vaart de "Cook straight" over van het Noorder naar het Zuider eiland van Wellington naar Picton, een prachtige boottocht. Aangekomen bij het Zuidereiland vaar je een stukje door de Marlbourough sounds. Sounds zijn uitgesleten landinhammen door rivieren en regen, in tegenstelling tot Fjorden die door terugtrekkende gletsjers zijn ontstaan. Hoe dan ook, het is prachtig natuurgebied. De Marlborough sounds zijn lastig per land te bereiken, regel dus in Picton een bootje. Een aanrader is te varen naar Portage bay, een prachtig klein strandje middenin de Marlborough sounds (je kan daar ook slapen). Picton is daarnaast een prima uitvalsbasis voor het bezoeken van de nabijgelegen wijngebieden. Met name de omgeving van Blenheim is prachtig én wereld beroemd om zijn wijnen (http://www.wine-marlborough.co.nz). Tja wijnproeven dus, papa en mama willen ook wat!
Kaikoura
Kaikoura ligt aan de oostkant van het Zuidereiland en is vooral bekend vanwege zijn walvispopulatie. Oceaanstromingen komen hier samen wat in combinatie met de diepte (3 kilometer) leidt tot de aanwezigheid van veel voedsel. En dus walvissen! Een aantal, de Sperm whales, zijn zelfs het hele jaar door aanwezig. Deze jongens behoren tot de grootste walvissoort. Onderzoekers doen het hele jaar door onderzoek naar hun leefgewoonten. Je mag Kaikoura dus eigenlijk niet overslaan, het staat garant voor een onvergetelijke gezinsuitje. Je wordt met kleine snelle bootjes over het water geleid op zoek naar de walvissen. In de bootjes wordt met beeldschermen uitleg gegeven over hun biotoop, erg leuk. Het aanzicht van de walvissen is overgetelijk. Je komt trouwens ook robben, dolfijnen en vele vogels tegen. En dat in combinatie met de prachtige natuur maakt een bezoek aan Kaikoura onvergetelijk. Wel enige dagen vantevoren reserveren, anders vis je achter het net.
Meer informatie? http://www.kaikourawhalewatching.com.
Abel Tasman nationaal park
Dit nationale park ligt in het noordwesten van het Zuidereiland (bij Nelson) en is wérkelijk fenomenaal, je mag het eigenlijk niet overslaan. Je kan er geweldig wandelen én zee kajakken langs de kust van de Tasman Zee (langs de Tasman en Golden bay). De rotsige kustlijn wordt afgewisseld met prachtige turkoise baaien, waar je dolfijnen kunt treffen. Je kan ook prachtig overnachten in het park, temidden van de prachtige natuur, tijdens bijvoorbeeld een georganiseerde 3 daagse wandeling door Abel Tasman of 3 daagse zee kajak tocht langs de kust. Met name de laatste is voor de oudere kinderen een geweldige ervaring. Of combineer beide; leg een deel van de route af met de kajak en wandel de route uit. Meer informatie over Abel Tasman NP? http://www.abeltasman.co.nz.
Paparoa nationaal park & Punakaiki (pancake rocks)
Langs de westkust van het Zuidereiland onder Abel Tasman NP, tussen Westport en Greymouth, ligt een natuurlijk juweeltje; Paparoa nationaal park (http://www.paparoa.co.nz/activities). De meeste toeristen bezoek hier louter de "blowholes" van Punakaiki (pancake rocks) en rijden vervolgens weer door. Daarmee laten ze één van de mooiste subtropische regenwouden (met prachtige boomvarens) links liggen. Ons advies: maak een wandeling in het nationaal park, bijvoorbeeld de Pororari River Track. Deze track start bij de brug die over de Pororari rivier loopt. De track volgt de rivier het Paparoa NP in. Het barst er van de zeldzame boomvarens, een lust voor het oog. De route wordt geflankeerd door "lime stone cliffs" en loopt door een dichtbegroeid subtropisch regenwoud. Ook het dierenleven is rijkelijk aanwezig, diverse mooie vogels kan je daar spotten. Kortom; kijk voorbij de blowholes!!
Gletsjers
Een paar uur zuidelijker van Greymouth, westkust Zuidereiland, liggen twee prachtige gletsjers; de Frans Jozef gletsjer (http://www.franzjosefglacier.com) en de Fox gletsjer (http://www.foxguides.co.nz/foxglacier.asp). Ook daar kunnen jullie allerlei activiteiten ondernemen, zoals gletsjer wandelen. Je waant je in een wintersportgebied, het is er ook al een stuk kouder. Je kan vanhieruit ook een tripje plannen naar Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw Zeeland (zo'n 3.700 meter). Westland nationaal park is erg mooi met zijn riviertjes en kreekjes met namen als Clear Water Creek en Kiwi Jack Creek. Een helivlucht over de gletsjers is ook een aanrader.
Fjordland nationaal park
Op je wacht één van de mooiste Unesco werelderfgoed landschappen op aarde, Fjordland (http://www.fiordlandnz.com). Pak het gehucht Te Anau als uitvalsbasis voor het bezichtigen van dit rauwe landschap van bergen, meertjes, fjorden en schapen! Rij over de panoramaweg het nationaal park in en vaar met een boot door de Miljord sound (16 kilometer lang) of de Doubtful sound (lengte 40 kilometer). De legende gaat dat de Milford sound door een mytisch figuur met een bijl is uitgehakt. Wel, het zou zo maar kunnen zó ontzettend mooi is de natuur hier. Let op de parkeerplaatsen op de Kia (vogels), voor je het weet ben je je horloge kwijt. Leuk om te weten; in de Milford sound regent het ongeveer 300 dagen per jaar. De kans dat je "Mitre peak" in volle glorie ziet, is dus niet heel erg groot. Wil je wat meer van de massa's af, bezichtig dan de Doubtfull sound.
Queenstown (en omgeving)
Via de Haast pass (fenomenaal mooie bergroute) rij je naar Queenstown, ook wel de "adventure capital of the world" genoemd. Nu staan Nieuw Zeelanders bekend om hun avontuurlijke driften, hier in Queenstown kan je het allemaal beleven. Raften, weggeschoten worden uit een canon, hiking, kanoën, zweefvliegen of bungee jumpen. Bungee jumpen is de grote favoriet, dus wie durft? Je kan bungeejumpen bij de Kawaru bridge (http://www.bungy.co.nz). De omgeving van Queenstown is ook prachtig, ook hier kan je vele outdooractiviteiten ondernemen. Lake Wakatipu nodigt ook uit voor mooie wandelingenl langs het meer. De prachtige vergezichten krijg je er gratis bij! Het plaatsje zelf heeft leuke winkels en restaurantjes. Meer informatie over Queenstown en omgeving? http://www.queenstown-nz.co.nz.
Catlins
Minder bekend maar zeker zo mooi is deze onderste "zuid-oost rand" van het zuidereiland. Rijdend vanuit Te Anau naar bijvoorbeeld Dunidin is dit een prachtige omweg van slechts 1 á 2 dagen. Je rijdt door prachtige landschappen en langs prachtige kusten waar je zeerobben, zeeleeuwen en vele vogens tegenkomt. Ook de kleine Hector dolfijnen behoren hier tot de bezienswaardigheden. En nog beter: je kan hier de Yellow Eyed pinguin tegenkomen en wel in Curio of Roaring Bay (kijkend vanaf Nugget point).
Meer informatie over de Catlins? http://www.catlins-nz.com.
Dunedin en Christchurch
Twee leuke steden die een kort bezoek zeker verdienen. In Dunedin (http://www.dunedin.govt.nz) vindt je het steilste straatje ter wereld en een aantal leuke bezienswaardigheden zoals het Otago museum, het oude treinstation (een prachtig gebouw) en een aantal oude kerken. De prachtige omgeving van Dunedin nodigt ook uit voor outdooractiviteiten. Christchurch is een grote stad (ongeveer 300.000 inwoners, http://www.christchurch.org.nz) en heeft veel weg van een Engelse stad. Het heeft een mooi historisch centrum met leuke winkeltjes en uitgaansgelegenheden. Je kan er ook leuk gondelen door de kanaaltjes met een gondelier. Vergeet het prachtige stadspark ook niet! Je eindigt of begint je reis in Christchurch, een ideale plek om bij te komen van of een lange vlucht naar Nieuw Zeeland of een lange indrukwekkende reis door het Noorder en / of Zuider eiland.